03 December 2010

Cita cita mase kecik (Respon kpd cik najlaa)

Doctor Ina

Menaip entry sambil mendengar alunan melody dari blog Syuhada memanglah sgt mentacingkan dan menimbulkan 1001 memories lama..sgt sesuai dgn entry ni yang ditulis khas sebagai respon utk entry cik najlaa. Bercakap tentang cita - cita mase kecik..hahaha..dari dulu till skunk, aku punya 1 je cita - cita.. Iaitu nk jadi DOCTOR.. sgt common kan? cita - cita kebanyakan budak kecik mase hingus meleleh lagi. hahaha

Tapi reason kenapa aku nk jadi doctor tu mungkin sedikit berbeda dgn org lain.. Dulu time skola2 kalau ckg tnye kwn2 "Npe awk nk jd Doctor?", kebanyakan nyer akan menjawab;

"Saya nk tolong orang cikgu"
"Sbb parents saya Doctor cikgu"
"Mak saya suruh saya jd Doctor cikgu"

ataupun

"Sbb saya takde cita - cita cikgu so saya tiru kawan saya pnye cita - cita"

Jawapan yang terakhir itu agak terpesong ye..hahaha.. Pape pun, kenapa aku nk jd doc? Sbb doctor sakit Puan sgt sedikit, aku keciankan wanita - wanita pregnant terutamanya, terpakse menahan malu berhadapn dgn doc lelaki... malu weii.. sape snggup nk tnjuk bahagian peribadi dorg pada lelaki yang BUKAN MUHRIM, tapi keadaan memakse so terpkse jugak la kan. Aku ingt agi, dulu pun tme aku kne pembedahan, doc laki gak. malu tu mmg malu tp nsb bek doc laki tu kacak..auuw tergatai di situ. hahaha..

Then, bile aku dah masuk skola menengah time form 4 lau xsilap aku, arwah Mak Sdare aku sakit jantung. Time tu arwah pesan kt aku, jadilah doctor specialize in Jantung, nnt boleh ubatkn dye.Time tu aku mmg tacing abes lah. So disebabkn kata - kata arwah tu aku decide nk berubah dr Doctor Pakar Puan kpd Doctor Pakar Jantung. Tapi nasib xmenyebelahi aku, Biologi aku time SPM xmelayakkn aku untk menjadi seorg Doctor, makanyer xdapatlah aku nk mengubati arwah and xdapat sempurnakan cita - cita arwah utk tgk anak Sedarenya menjadi doctor. In da same time, sakit arwah makin teruk and beliau pergi dulu sebelum sempat tgk my sweet cousin graduate sebagai seorg doctor :( ALLAH lebih sygkan arwah, AL - FATIHAH untuk arwah.

Sekarang, disebabkan xdpt meneruskan cita - cita sebagai seorng doctor, aku telah mengmbil jurusan Chemical Engineering. hahaha jauh terpesong daripada seorng doctor kpd seorg engineer. Ada kwn2 tnye aku, npe nk jd chemical engineer? Entahlah, sebenarnyer aku pun xtaw reasonnyer. Maybe sbb my lovely Adi nk jd chemical engineer kot? hahahaha. Siyes ckp, lepas SPM, aku dh xda cita - cita and arah tuju. Penah dpt tawaran TESL tp disebabkn time tu aku da nekad nk amek chemical engineering, aku ignore je tawaran tu. hehehe

Bila diimbau kembali, mmg la sedih kan sbb xdpt jd doctor, cita - cita dr kecil tuu. Tapi berfikir secara matang, semua yang terjadi ada hikmahnya. Skunk pun, bile tgk darah je rase ngeri nk pitam pun ade. rase mcm...

Darah!!?? Arrrgh SCARY giler doh!!

Hahaha.. Patutlaa aku xjadi doctor kan kan kan??

4 comments:

ainaa.najlaa.mohd.nor said...

hehe.samalah. tengok darah banyak rasa nak muntah. tak layak jadi doktor ni. :))

Arumi Dasuki and Erma Alyssa said...

hahaha sebab tu la kita amek course engineer najlaa..hehehe

josyu said...

sedih sedih :'(

Arumi Dasuki and Erma Alyssa said...

Asal mu cdey lak ni? ta phm =.=